Øystein Horsberg

Øystein Horsberg, 42, fra Oslo. Utdannet innen biologi og naturforvaltning. Har jobbet som naturoppsyn og lærer på vgs., samt frilans. Bodd, og levd som pelsjeger, tilsammen 2 år i Alaska. Bred kompetanse og erfaring innen tur-, jakt- og friluftsliv. Jeg er veldig interessert i mennesker bak fasaden. Gikk i "betongveggen" for noen år siden, og var helt "immobilisert" over lang tid. Reiste meg, mot alle odds, blant annet gjennom å gradvis orke og søke ut i naturen igjen.

1) Mitt sankerprosjekt er den røde tråden

Jeg ønsker å leve (minimum) et år på fulltid som jeger, fisker, sanker og veidemann i Norge. Gjennom dette vil jeg trekke linjene bakover til opprinnelsen. Til da våre forfedre fulgte villreinens vandringer etter iskanten nordover for 10000 år siden.

Det blir et "dypdykk" i den viktige, kulturbærende, men på noen områder utdøende, norske sankersjela. Gjennom å sette av mye tid (1 år ++), får jeg mulighet til å filme, og gå inn i, en rekke spennende aktiviteter som kan dokumenteres med kamera. Er det mulig å leve som en moderne sanker i 2020?

Jeg ønsker å gå inn i hele opplevelses- og verdikjeden tilknyttet temaet høsting. Fra jord til bord, med forberedelser og utnyttelse av ressursen i etterkant. Dette inkluderer interessante momenter før aktiviteten, og ulike former for bruk av råvarene som høstes. Tilbereding og konservering (kokkelering, røyking, tørking, speking, graving etc.), preparering av gevirer, bereding av skinn/produksjon av skinnprodukter som luer, beverskinn til barnevogner etc.

Turene vil variere i lengde fra kveldsturer på due- og bukkejakt, til månedslange eventyr på Finnmarksvidda om vinteren (snarefangst etter rype, isfiske etc.).

2) Sterke menneskemøter

Jeg ønsker å treffe, og portrettere, interessante mennesker gjennom prosjektet mitt. Mennesker med lidenskap for høsting i ulike former og nisjer. Gjerne de som høster av ressurser som andre går forbi. Det blir nærgående møter med folk som har sterke og spennede livshistorier. Gjennom egen livserfaring, bruk av tid, bygging av tillit samt min egen evne til å få folk til å åpne seg, vil jeg komme under huden på folk. Naturen er en perfekt arena for ettertenksom undring rundt eksistensielle tema!

For å kunne bygge ytterligere dybde, bredde og spenn, håper jeg å kunne møte forskere og ulike fagfolk underveis. Kanskje også andre kjente personligheter.

Foto: Torgeir W. Skancke

​Hvorfor (vil jeg lage, og publikum se)?

Vi lever i en tid hvor flere og flere ser verdien i det nære og opprinnelige. I sjølberging. Jeg har en brennende lidenskap for disse tingene, og ønsker å formidle muligheter som for mange kjennes fjerne, men som egentlig er nære.

Det bugner av ressurser i norsk natur!! Og det er lett å utvikle kompetanse på høsting i ulike varianter. Om man sprer seg litt rundt, er det dessuten nok til alle.

Jeg vil dyrke fram ulike momenter og gylne øyeblikk som genererer interesse også for folk langt utenfor "menigheten". Møte spennende mennesker, og få fram sårbarhet, kontraster, humor, vidd og livsfilosofi!

Målgruppe

"Det brede lag av folket". Alle som har en viss lengsel mot natur, også de som ikke jakter, fisker eller høster selv. Alle som erindrer og fylles med nostalgi når de minnes barndommens markjordbær, og Astrid Lindgren. Eller duppen som gikk under da abboren tok markkroken, på fisketur med farfar.

Trivelig opptreden med presentasjon av prosjektet mitt i Reiseradioen onsdag 29. juli.

10 raske med Øystein

 • Tørket turmat eller hamburger?

Hamburger

 • Lærsko eller tekstilsko?

Ja takk, begge deler

 • Sove lenge eller stå opp tidlig?

Stå opp tidlig

 • Nordpolen eller Ekvator?

Helst litt midt i mellom

 • En god bok eller film?

En god bok

 • På tur med Jan Thomas eller Lothepus?

Lothepus

 • Lofoten eller Jotunheimen?

Jotunheimen

 • Telt eller åpen himmel?

Telt

 • En lang ekspedisjon, eller mange korte turer?

Mange korte, og noen lange :-)

 • På tur alene eller sammen med noen?

Helst en kombo

 • Facebook eller instagram?

Hmmm... Er det lov å si at jeg ser på sosiale medier som et "nødvendig onde" :-)

​ Favorittprodukter fra ALFA

Jeg har vært "utenfor" Alfas produktlinje noen år, men har gode skussmål fra klassikeren "Alfa Bever" i gamle dager. Nå er jeg veldig spent på å se hvordan de vedlikeholdsfrie støvlene og skoene fungerer! Har lenge vært lei av alle former for smøring og impregnering man må kjøpe (og som jeg glemmer igjen), så dette blir interessant!

Blog posts

Til bloggen